Wednesday, August 15, 2007

Roti popia

Roti popia ni buat untuk makan petang sbb x tau nak buat aper. nak cari resepi kat internet malas. Ada org request nak makan roti popia mcm kat kedai. Resepi ni dia yg bg. Try buat dan berjaya. sedap gak rasanya.


Bahan-bahannya
Kulit popia
Roti keping gardenia
Sedikit tepung gandum
Air

Bahan untuk intinya
1 tin kecil sardin. Asingkan antara sardin dgn sosnya. Kemudian sardin dilecek.
4 ulas bawang merah dimayang
1 biji cili merah
1/4 biji limau nipis
Garam
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
  1. Tumis bawang merah sehingga wangi
  2. Masukkan sardin yg telah dilecek. Kemudian masukkan sedikit sos sardin supaya tumisan tidak terlalu kering
  3. Masukkan cili merah, sedikit garam dan perah limau nipis
  4. Kacau sehingga sebati dan ketepikan
  5. Keluarkan kulit popia dr fridge dan biarkan dlm masa 2 minit
  6. Sapukan inti sardin di atas roti kemudian gulung roti tersebut
  7. Gulung sekali lg roti bersama dengan kulit popia. Gamkan kulit popia dengan menggunakan bancuhan tepung dan air.
  8. Goreng dan siap untung dihidangkan
note: untuk mendptkan popia yg lebih rangup, selepas step ke 7, simpan popia2 tersebut ke dlm fridge selama 5 hingga 10 minit.

No comments: