Monday, August 27, 2007

Lauk pauk tradisi kelantan - Gulai Darat

Bahan-bahan
1 kati daging / 1 ekor ayam dipotong kecil-kecil
1 biji kelapa
3 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
10 ulas bawang merah
6 hiris lengkuas
6 hiris halia
4 sudu makan kelapa goreng (kerisik)
6 biji lada kering
1 keping asam keping
gula melaka (gula) secukup rasa
garam secukup rasa
1 hiris kunyit


Cara-caranya
  1. Ketumbar, jintan manis, lengkuas, halia, kunyit, bawng merah, bawang putih dan kerisik digiling halus dan digaul dengan daging.
  2. Jerang ke api sekejap, kemudian masukkan santan, asam, garam dan gula masakkan sehingga daging empuk.
  3. Bila sudah elok masaknya rasalah masam masinnya, kemudian hidangkan.
  4. Kalau suka boleh juga dimasukkan lada hijau di dalamnya sebagai perhiasan.

No comments: