1 kati daging / 1 ekor ayam dipotong kecil-kecil
1 biji kelapa
3 sudu makan ketumbar
2 sudu makan jintan manis
10 ulas bawang merah
6 hiris lengkuas
6 hiris halia
4 sudu makan kelapa goreng (kerisik)
6 biji lada kering
1 keping asam keping
gula melaka (gula) secukup rasa
garam secukup rasa
1 hiris kunyit
Cara-caranya
- Ketumbar, jintan manis, lengkuas, halia, kunyit, bawng merah, bawang putih dan kerisik digiling halus dan digaul dengan daging.
- Jerang ke api sekejap, kemudian masukkan santan, asam, garam dan gula masakkan sehingga daging empuk.
- Bila sudah elok masaknya rasalah masam masinnya, kemudian hidangkan.
- Kalau suka boleh juga dimasukkan lada hijau di dalamnya sebagai perhiasan.
No comments:
Post a Comment