Monday, August 6, 2007

Bebola ayam lahore

Resepi ni saya amik kat dalam majalah rasa edisi Jun. Nampak cam sedap. So hari ni utk lunch, buatlah. Tapi dah olah sikit. Resepi asal guna daging kambing dan yogurt tp x guna sbb kambing hanya husband ajer yg makan. org lain termasuk diri sendiri x makan. Satu lg x letak yogurt sbb xder dlm fridge. guna apa yg ada ajer.


Bahan-bahan
Daging ayam dicincang
5 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
Halia
1 biji cili merah
Cili giling
1/2 sudu serbuk kunyit
1 1/2 serbuk rempah beriani
Air asam jawa
6 helai daun limau purut
Garam
Sedikit air
Minyak utk meggoreng dan menumis

Cara-caranya
  1. Perap ayam yang dicincang bersama garam, bawang merah dan bawang putih. Gaul rata dan jadikan seperti bola golf.
  2. Panaskan minyak dan goreng bebola tu sampai masak. Angkat dan ketepikan
  3. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili merah sehingga layu
  4. Masukkan cili giling dan tumis sehingga keluar minyak
  5. Masukkan serbuk kunyit dan rempah beriani. Gaul biar sebati
  6. Masukkan air asam jawa dan kacau sebati
  7. Masukkan daun limau purut dan garam secukup rasa. Tambah air jika perlu
  8. Akhir sekali masukkan bebola ayam tadi dan kacau biar ayam sebati dengan kuah.
  9. Siap utk dihidang

No comments: