Bahan-bahan
1 kg beras basmati
5 ulas bawang merah (hiris)
2 tangkai bawang putih (hiris)
2cm halia (dihiris)
1/2 sudu kecil ketumbar (sangai)
1/2 sudu kecil jintan manis (sangai)
1/2 sudu kecil jintan putih dan halba
Daun pandan
Serai
Garam secukup rasa
Sedikit minyak sapi
Minyak masak
Rempah penumis
Air secukupnya
Bahan lauk kebuli
1/2 ekor ayam
Cara-caranya
- Panaskan minyak, tumis rempah penumis
- Masukkan bahan yang dihirisSetelah keluar minyak, masukkan rempah yg disangai, air dan halba
- Setelah mendidih, masukkan beras, daun pandan dan serai. Tanak seperti biasa
- Sementara nasi ditanak, perap ayam dengan kunyit dan garam selama setengah jam
- Goreng hingga kuning dan siat-siatkan isi ayam. Gaul rata dengan nasi yg sudah tanak
No comments:
Post a Comment