Sunday, August 26, 2007

Lauk pauk traditional kelantan - Kerabu Sare

Bahan-bahan
1/4 kilogram sare
7 biji cili kering
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 batang serai
garam dan gula secukup rasa
budu cuka
1 biji cili merah untuk hiasan dipotong nipis serong
1 biji kelapa
halia

Cara-caranya
  1. Sare direndam satu malam, kemudian dibasuh, digosok buang segala kekotorannya. Apabila bersih ditoskan dan dijemur.
  2. Kelapa diparut, separuh digoreng tanpa minyak, separuh lagi diramas ambil santannya sebanyak 2 cawan.
  3. Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ditumbuk lumat.
    Masak santan sehingga pecah minyak kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi, masak lagi sehingga pekat dan berminyak.
  4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Boleh juga digunakan manisan kelapa sebagai ganti gula.
  5. Semasa hendak makan, letakkan sare di dalam sebuah mangkuk, tabur kelapa goreng di atasnya, 3 sudu besar tumis, 1 sudu besar cuka dan sedikit budu. Gaul rata-rata dan sesuaikan rasanya.
  6. Hiaskan dengan cili merah dan hidang.

No comments: