Bahan-Bahan:
2 batang mentimun
1 batang lobak merah kecil
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 camca sedang air kunyit
1/2 camca teh biji sawi
Sedikit bawang putih, merah, halia, dan minyak ( untuk menumis ), cuka, gula dan garam secukup rasa
Sedikit kacang tanah yang ditumbuk( jika suka )
kapur
Cara-caranya
- Mentimun dipotong 1/2 cm lebar dan 6cm panajang, rendam dalam air garam yang dicampur dengan sedikit kapur.
- Halia dan lobak merah dipotong halus memanjang. Bawang putih dan merah dijeruk dalam air cuka, garam dan gula selama 1 malam.
- Panaskan periuk, masukkan sedikit minyak, kemudian tumiskan sedikit halia, bawang putih dan merah. Bila garing, masukkan biji sawi dan air kunyit.
- Masukkan cuka, gula dan garam,rasakan. Bila elok rasanya, angkat dan sejukkan sebentar.
- Mentimun ditoskan dan dicampur dengan halia, lobak merak dan bawang ke dalam bekas khas.
- Tuang kuah acar ke dalamnya dan gaul rata-rata. Kalau mahu boleh juga ditambah kacang tanah yang telah ditumbuk halus. Acar ini dibuat sehari sebelum digunakan
No comments:
Post a Comment