Thursday, July 26, 2007

Udang Masak ala Szechuan

masakan ni i try buat bulan lps. memang sedap. resepi ni i amik kat majalah rasa keluaran jun. lepas beli majalah ni i terus cuba buat. menjadi n sedap sgt. family pun suka makan.

Bahan-bahan
8 ekor udang kertas diperap dgn kunyit dan garam
2 biji bawang besar dipotong bulat
4 ulas bawang merah dihiris halus
3 biji cili kering dipotong halus
2 sudu sos tiram
2 sudu cuka merah
Gula secukup rasa
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit air asam jawa
Sedikit kicap
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya
  1. Panaskan minyak. Goreng udang hingga masak. Angkat dan ketepikan
  2. Panaskan sedikit minyak td dan tumis bawang hingga wangi
  3. Masukkan cili kering dan lada sulah
  4. Setelah wangi, masukkan udang goreng tadi
  5. Masukkan sos tiram dan air asam jawa secukupnya
  6. Masukkan cuka merah, gula secukup rasa dan bawang besar
  7. Hidang mengikut selera masing2

No comments: