Bahan-Bahan
1 1/2 biji kentang dikupas kulitnya
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 ekor udang sederhana besar dibuang kulit dan dicincang halus
sedikit garam
sedikit serbuk lada sulah
sedikit tepung gandum
1 biji telur diambil putihnya
sedikit daun sup
minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:
- Ubi kentang direbus sehingga empuk. kemudian sejukkan dan lenyek menggunakan garfu
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih bersama dengan sedikit garam
- kemudian masukkan bahan yg ditumbuk bersama dengan udang yang dicincang dan masukkan serbuk lada sulah mengikut citarasa masing2. Gaul sebati.
- Masukkan sedikit tepung gandum dan daun sup untuk menambah rasa.
- Bentukkan pegedil mengikut citarasa.
- Setelah siap masukkan pegedil di dalam fridge utk sebatikan bhn2 tersebut dlm masa lebih kurang 10 - 15 minute.
- Kemudian bolehlah menggorengnya.
No comments:
Post a Comment