Friday, July 27, 2007

Makaroni Bakar

Resepi ni i buat bulan lps. i amik kat internet. nampak mcm best terus buat. alhamdulillah jadi.sekali lg dpt pujian... hehehehehe
Bahan-bahan
250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega

Bahan inti
500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang
30 mentega
1/2 labu bawang besar } dicincang
1 ulas bawang putih } dicincang halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 sudu kecil oregano kering atau parsley kering
175 g buah tomato } buang biji, potong dadu
2 putih telur
500 ml sos putih
125 g keju cheddar } diparut

Sos putih
30 g mentega
1 sudu besar tepung gandum
500 ml susu segar2 kuning telur
125 g keju cheddar } diparutgaram secukup rasa
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah

Cara-cara membuat sos putih
  1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan
  2. Masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati
  3. Masukkan susu, kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati
  4. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel
  5. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa
  6. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur
  7. Kacau sebati ketepikan.
Cara-caranya
  1. Panaskan mentega, tumis bawang besar dan bawang putih
  2. Apabila layu, masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah
  3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan
  4. Bila dah sejuk masukkan telur putih, kacau sebati
  5. Sapukan loyang dengan sedikit mentega
  6. Terdapat dua cara utk memasukkan makaroni dan inti ke dlm loyang
Cara I
  1. Campurkan kesemua makaroni dengan inti kemudian masukkan ke dlm loyang
  2. Tuang sos putih di atasnya, ratakan
  3. Tabur keju parut
Cara II
  1. Masukkan 1/3 macaroni, kemudia masukkan 1/2 inti dan sedikit keju parut
  2. Lapisan kedua ulang proses pertama
  3. Akhir sekali tuang sos putih di atasnya dan tabur keju paut
Bakar di dalam oven pd suhu 180'c selama 30 min atau sehingga keju keperangan
Angkat dan biarkan selama 15 min utk dihidangkan.

No comments: