Sunday, September 23, 2007

Ayam Percik

Resepi ayam percik ni diambil dr fotopages k.liza. Saya buat masa berbuka puasa. Sedap.

Bahan-bahannya
1/4 ekor ayam
1 keping asam keping / air asam jawa
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung beras
2 sudu besar cili giling (optional)
Bahan A
3 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang besar
2 batang serai
1 inci halia
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
Sedikit garam
sedikit gula
Cara-caranya
  1. Blend bahan A
  2. Perapkan bahan A bersama ayam. Perap sekurang-kurang 1 jam
  3. Masukkan santan, cili giling ke dlm kuali bersama ayam yang diperap
  4. Kemudian apabila ayam separuh masak masukkan tepung beras.
  5. Angkat ayam dan bakar di dlm oven pd suhu 190c dlm masa 30 minute
  6. Untuk kuah percik, apabila kuah sudah pekat, masukkan asam keping/ air asam jawa
  7. Apabila mendidih dan kuah benar2 sudah pekat, tutup api dan biarkan ia sejuk seketika
  8. Dalam masa 30 minute tu, curahkan kuah percik. Ulang sehingga 3 kali

2 comments:

Sarah said...

Erm nampak sedap...teringin lak nak wat nanti...nnt i datang lg kutip resepi...thanks share

nur balqis said...

perghhhh...!!!